середа, 14 травня 2025 р.

Гаряче харчування – запорука здоров’я

 

 

Гаряче харчування 



     

Гаряче харчування в системі харчування  людини має вкрай важливе значення. Багаторічний досвід спостережень лікарів і педагогів показав, що учні, які не споживають під час навчального дня гарячу їжу, швидше стомлюються, частіше скаржаться на головні болі, втому, на болі в шлунку, поганий присмак у роті, поганий настрій і знижену працездатність. До того ж, згідно зі статистикою, хвороби шлунка серед дітей шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-рухового апарату. 

      Словом, все більше фактів говорить на користь обов'язкового
гарячого харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі. Ще не так давно статистика показувала, що школярі, особливо старшокласники воліють не якісну їжу, а чіпси, бутерброди, кока-колу, всілякі рекламовані сухарики. На щастя тенденція почала змінюватися і все більше старшокласників схиляються до того, що при великому навантаженні в школі необхідне гаряче харчування. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. 

Сучасний школяр, на думку дієтологів, повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. 

     Харчування школяра має бути збалансованим. У меню школяра обов'язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали й мікроелементи. Ці компоненти самостійно не  синтезуються в організмі, але необхідні для повноцінного розвитку дитячого організму. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1:4, або 30%, 20% та 50% від загальної кількості з'їденої за день їжі. Це викликано наступними факторами. По-перше, організм підлітка стрімко розвивається і росте, а основа правильного харчування для м'язів – білок, який виступає будівельним матеріалом м'язової тканини. По-друге, надлишок вуглеводів і жирів у раціоні може призвести до виникнення зайвої маси тіла. 

Калорійність раціону школяра повинна бути наступною: 

   7-10 років - 2400 ккал 

   14-17 років - 2600-3000 ккал 

якщо дитина займається спортом, вона повинна отримувати на 300-500 ккал більше. 




Гаряче харчування – запорука здоров’я

Гаряче харчування дітей під час перебування в школі є однією з важливих умов підтримання їх здоров'я і здібності до ефективного навчання. Хороша організація шкільного харчування веде до поліпшення показників рівня здоров'я населення, і в першу чергу дітей, враховуючи, що в школі вони проводять більшу частину свого часу. Тому харчування є одним з важливих факторів, що визначають здоров'я підростаючого покоління. Повноцінне і збалансоване харчування сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності і успішності, фізичному і розумовому розвитку дітей та підлітків, створює умови для їх адаптації до сучасного життя. 

         Недостатнє надходження поживних речовин у дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Школа являє собою життєво важливе середовище, використовуючи яку можна впливати на процес правильного харчування і формувати у школярів вірні навички та стереотипи в даному питанні. Саме шкільний вік є тим періодом, коли відбувається основний розвиток дитини і формується образ життя, включаючи тип харчування. Організоване шкільне харчування регламентується санітарними правилами і нормами, і тому в значній мірі задовольняє принципам раціонального харчування. 








Немає коментарів:

Дописати коментар

Вплив харчування на розумову діяльність учнів

  Вплив харчування на розумову діяльність учнів Діяльність мозку дуже сильно залежить від того харчування, яке ми йому постачаємо. При непра...